Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto jest takie ,, inne „ – a to takie proste – dodaje się do niego proszek do pieczenia i ocet

Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex :

Składniki:

Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex :

 

  • filety z dorsza ( ja zrobiłam 6 dość dużych )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 jajko
  • 12 czubatych łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki octu
  • ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta curry
  • olej do głębokiego smażenia
  • angielski ocet do ryby lub sos Worcester
  • frytki

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex :
Dorsza posolić i posypać pieprzem . Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, szczyptą curry . Zmiksować mleko, jajko, wodę, ocet , i produktami sypkimi. Odstawić na 20 minut .W głębokim naczyniu rozgrzać olej . Filety moczyć w cieście tak by je dobrze oblepiło i smażyć w głębokim oleju na złoto ( obracając w trakcie smażenia ) . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru tłuszczu . Podawać z gorącymi frytkami .



Osobno podawać ocet do ryb lub sos Worcester .Proponowała bym wszystkim tym którzy nie znają smaku tych sosów podchodzić do nich ostrożnie – najpierw spróbować . Oba mają specyficzne smaki które trzeba polubić .Ryba zupełnie dobrze będzie smakować bez nich .



Klasyczne angielskie danie – Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób .