Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Dorsz w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowo smaczny obiad - chrupiące ciasto piwne, a w środku delikatna i krucha rybka. Wykonanie proste a smaczny efekt gwarantowany.

Dorsz w cieście piwnym

Składniki:

Dorsz w cieście piwnym

 

  • 4 filety z dorsza
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki piwa
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia - ok. 3/4-1 szklana (w zależności od wielkości patelni)

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście piwnym

Przygotować ciasto:

Dorsz w cieście piwnym
Przygotowane ciasto piwne powinno być gęste

Oddzielić białko od żółtka, a następnie białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, za pomocą miksera. Zmieszać ze sobą żółtko, piwo, sól, pieprz oraz mąkę.

Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

ETAP 2:

Dorsz w cieście piwnym
Przyprawione ryby maczać w cieście piwnym

Rybę umyć, osuszyć i przyprawić przyprawą do ryb, lekko solą oraz pieprzem.

Filety z dorsza maczać w cieście i wrzucać na patelnię z rozgrzanym olejem.

ETAP 3:

Dorsz w cieście piwnym
Rybki smażyć z obu stron na złocisty kolor.

Smażyć obu stron na złocisty kolor.

Usmażonego dorsza można podać z pieczonymi ziemniaczkami -> https://gotujmy.pl/pieczone-ziemniaki,przepisy-ziemniaki-z-piekarnika-przepis,259034.html