SUPERPRZEPIS

Dorsz w cieście z porem

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Dorsz w cieście z porem Więcej zdjęć (3)

Polecam taką rybę na wigilijnym stole. Jest bardzo dobra, a najlepsza na ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto.Zamiast dorsza można użyć innej ryby. Można zaskoczyć gości takim podaniem ryby.

Składniki:

Dorsz w cieście z porem

 

  • zaczyn:

 

 

  • ciasto:

 

 

  • farsz:

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście z porem

ETAP 1:

Dorsz w cieście z porem
ciasto zarobione w misce odstawione do wyrośnięcia

Drożdże rozrabiam w misce w letniej wodzie kilka łyżek, dosypuję dwie łyżki mąki, dodaję szczyptę cukru.

Odstawiam do wyrośnięcia. do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę letnią, masło roztopione , sól i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na półtorej godziny.

ETAP 2:

Dorsz w cieście z porem
w misce ryba płatki owsiane jajko natka pietruszki

Dorsza filet pozbawiam skóry, kroję na kawałki, dodaję jajko, pokrojoną natkę, płatki owsiane, bułkę tartą, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam. Por kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym.

Na tej samej patelni przesmażam pokrojone pieczarki.

ETAP 3:

Dorsz w cieście z porem
na cieście wyłozony farsz z ryby pieczarki i por podsmażony

Ciasto zagniatam rękoma dzielę na dwie części. Na papierze odrysowuję kształt ryby, bez płetw ale z ogonem. Zrobiłam to odręcznie. Wycinam kształt. Na papierze do pieczenie wałkuje ciasto połowę. Przykładam szablon ryby i odcinam na cieście jej kształt.

Układam na nim farsz z ryby, por i pieczarki. Zostawiam po 1 cm bez farszu od brzegów. Farsz dociskam. Pozostałe ciasto rozwałkowuję na grubszy blat, przykładam go do ryby, dociskam palcami i odcinam nadmiar ciasta. Z reszty wycinam płetwy dwie, i robię małą nakrętką okrągłe łuski.

ETAP 4:

Dorsz w cieście z porem
ryba sklejona posmarowana żółtkiem przed pieczeniem

Płetwy doklejam, ciasto po bokach sklejam widelcem przyciskając go. Łuski przyklejam na żółtko zaczynając od ogona. Z pozostałego ciasta robię oko, smaruję rybę żółtkiem przed wstawieniem do piekarnika.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół 220 stopni na 10 minut, zmniejszam na 180 stopni i piekę 20 minut, potem zmieszam na 160 stopni i piekę 20 minut. Rybę podaję ciepłą.