goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Dorsz w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jeden ze sposób podania w ciekawy sposób ryby. Można do galarety podać także inną rybę.

Dorsz w galarecie

Składniki:

Dorsz w galarecie

 

  • dorsz 1 kg
  • włoszczyzna
  • sok z cytryny
  • białko 2 sztuki
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • białe wytrawne wino 1 szklanka
  • jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
  • marchewka ugotowana 2 sztuki
  • groszek konserwowy 1/2 szklanka
  • koperek 1 pęczek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w galarecie
Włoszczyznę kroimy w kostkę/słupki, gotujemy w 2 l wody, dodajemy sok z cytryny. Gdy warzywa będą na pół miękkie dodajemy kawałki ryby. i gotujemy ok. 7-10 minut. Rybę wyjmujemy, studzimy. Wywar z jarzyn przecedzamy, klarujemy białkiem. Wlewamy wino, studzimy. Następnie wlewamy namoczoną w zimniej wodzie żelatynę. W foremkach/półmisku układamy kawałki jajka, marchew pokrojoną w kostkę, groszek zielony, kawałki ryby. Całość zalewamy tężejąca galaretką, dekorujemy koperkiem.

Tagi:

jajko jajka dorsz