Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Dorsz w galarecie z Miso

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kupiłam dorsza .Z połowy zrobiłam kotlety z batatem a połowę zawekowałam w octowej galarecie .Wykorzystałam gotowy bulion Miso.

Dorsz w galarecie z Miso Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz w galarecie z Miso

 

  • porcja filetu z dorsza ( ok. 15 dag)
  • 2 łyżki mąki do oprószenia
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka cukru ( może być szczyptę więcej wg gustu )
  • 1 opakowanie Instat Miso Soup ( 18 g )
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1/2 małej marchewki
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w galarecie z Miso
Rybę pokroić w paski szerokości ok. 1 cm . Posolić , popieprzyć , posypać mąką. Oprószyć - strzepnąć nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej . Usmażyć kawałki ryby na rumiano. Zdjąć z patelni. Zagotować marynatę z 1,5 szklanki wody, opakowania Instat Miso Soup ( lub bulionu warzywnego , czy wody z przyprawą typu Jarzynka czy Vegeta ) z liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem i pokrojoną w plasterki marchewką. Gotować na małym gazie 10 minut. Dorzucić pokrojoną cebulę. Dolać ocet. Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę . Rozpuścić ją w marynacie. Paski ryby ułożyć w słoiku. Zalać gorącą marynatą i przyprawami i marchewką. Zakręcić dokładnie słoik ( najlepiej ok. 400 - 500 ml pojemności bo na tyle są te proporcje). Odstawić do ostygnięcia -potem pasteryzować 10 minut jeśli maja być jedzone po kilku dniach , a dwa razy dzień po dniu jeśli mają stać dłużej. Dobry jest po 3 dniach. Trzymać w lodówce .





* Niestety ryba w galarecie robiona w słoikach nie jest po wyjęciu specjalnie dekoracyjna - ale za to wyjątkowo smaczna. Coś za coś. Ja robię bo jak zostaje mi kawałek ryby , a nie mam ochoty na jadanie jej na okrągło to mogę ją zawekować i mam w zapasie jak mnie najdzie ochota,



*Miso można kupić na stoiskach z orientalną żywnością w Marketach lub w sklepach internetowych
Dorsz w galarecie z Miso
Pokrojony w paski filet dorsza bez skóry usmażyć
Dorsz w galarecie z Miso
Zagotować wywar z wody-miso-cebuli-marchewki-przypraw i dodać do niego namoczoną żelatynę
Dorsz w galarecie z Miso
Kawałki usmażonego dorsza ułożyć w słoiku i zalać gorącą zalewą
Dorsz w galarecie z Miso
Słoik z dorszem dokładnie zakręcić -ostudzić i wstawić na 3 dni do lodówki

Tagi:

dorsz