Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Dorsz w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie to jest bardzo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealny pomysł na przekąskę dla całej rodziny.

Dorsz w jarzynach

Składniki:

Dorsz w jarzynach

 

  • 3 filety z dorsza
  • 5 dużych marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por (biała część)
  • 1 biała cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Dorsz w jarzynach
Filety z dorsza kroimy na cztery. Każdy z nich obtaczamy w mące i w roztrzepanym jajku i smażymy na oleju. Odkładamy do ostudzenia. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim do miękkości oczyszczone marchew, pietruszkę i selera starte na tarce o dużych oczkach. A także drobno posiekaną cebulę i pora pokrojonego w krążki. Gdy warzywa będą już miękkie doprawiamy je solą i pieprzem o dokładnie mieszamy. W dużym naczyniu na dnie układamy dorsza, a na niego podsmażone jarzyny. Jemy jako przekąskę.

Tagi:

jajko jajka dorsz