SUPERPRZEPIS

Dorsz w mleku kokosowym

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Dorsz w mleku kokosowym Więcej zdjęć (5)

Danie inspirowane kuchnią tajską

Składniki:

Dorsz w mleku kokosowym

 

  • 2 kawałki filetów z dorsza
  • 4 duże ziemniaki
  • 6 białych części młodego pora ( lub pocięty większy )
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • sól
  • melisa świeża ( kilkanaście listków )
  • curry
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w mleku kokosowym
Rybę umyć i polać sokiem z cytryny , łyżką oleju .Wstawić na pół godziny do lodówki na pół godziny .Wyjąć z marynaty i suszyć . Posolić , posypać curry , oprószyć mąką .Usmażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju. Zdjąć z patelni . W szerokim rondlu z grubym dnem ułożyć plastry ziemniaków i kawałki pora Posolić . Dodać otartą skórka cytrynową .Wsypać listki melisy .Wlać 1/2 szklanki wody i mleko kokosowe . Posypać szczyptą curry .Przykryć i dusić 20 minut na średnim gazie .Włożyć usmażonego dorsza i dusić 10 minut pod przykryciem .Podając posypać usiekaną melisą .
Dorsz w mleku kokosowym
Przygotowac składniki , rybę obtoczyć w mące , ziemniaki i por pokroić
Dorsz w mleku kokosowym
Usmażyć rybę na gorącej patelni na rumiano ( bez tłuszczu lub na tłuszczu )
Dorsz w mleku kokosowym
Ułozyć ziemniaki w plastrach , por , zalac wodą i mlekiem kokosowym-dusić
Dorsz w mleku kokosowym
Na pół miękkie ziemniaki i por dołożyc rybę , przykryć i ducić do miękkości ziemniaków

Tagi:

dorsz