SUPERPRZEPIS

Dorsz w porach z dynią

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Dorsz w porach z dynią Więcej zdjęć (5)

Dorsz zapiekany w porach, dyni i ziemniakach. Tak przygotowana ryba to bardzo smaczny pomysł na obiad.

Składniki:

Dorsz w porach z dynią

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w porach z dynią
Ziemniaki pokroić w talarki i razem z dynią smażyć na patelni, aż zmiękną. Przyprawić przyprawą do ziemniaków. Wyłożyć na wytłuszczoną formę do pieczenia. Rybę osuszyć i oprószyć solą z pieprzem mielonym. Obsmażyć lekko z dwóch stron i położyć na ziemniakach. Na tej samej patelni podsmażyć posiekane ząbki czosnku i wrzucić pokrojonego w krążki pora. Smażyć, aż zmięknie. Wyłożyć na dorsza. Do miseczki wbić jajka, pokruszyć ser i dodać śmietanę. Wszystko zmiksować blenderem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C i tuż przed włożeniem zapiekanki wlać mieszankę jajeczno-śmietankową. Piec przez 30-40min. Smacznego!
Dorsz w porach z dynią
Ziemniaki i dynię obsmażyć na patelni, aż zmiękną.
Dorsz w porach z dynią
Obsmażonego dorsza położyć na warzywach.
Dorsz w porach z dynią
Na rybie rozłożyć pokrojonego i usmażonego pora.
Dorsz w porach z dynią
Jajka, fetę i śmietanę połączyć miksując blenderem.