magdzia25

magdzia25

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Dorsz w sosie cytrynowym i miętową marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny zapiekany filet z dorsza w sosie cytrynowym z marchewką miętową.Polecam w szczególności osobą nie lubiącym ryb

Dorsz w sosie cytrynowym i miętową marchewką

Składniki:

Dorsz w sosie cytrynowym i miętową marchewką

 

  • 150 g filet z dorsza
  • sól pieprz
  • 2 średnie marchewki
  • 5 liści mięty
  • 2 łyżki herbaty cytrynowej granulowanej
  • 0,5 szkl. wody
  • 100 ml śmietany 36%
  • skórka z 1 otartej cytryny
  • 2 liście sałaty dekoracyjnej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie cytrynowym i miętową marchewką
Filet umyć osuszyć przyprawić solą pieprzem oraz odrobina skórki z cytryny i wstawić do piekarnika o temperaturze 180c i zapiekać około 20 min. Między czasie gdy dorsz się piecze obrać marchew pokroić w talarki około 0.5cm grubości i pod smażyć na patelni około 5 min. Następni podlać ja wodą i gotować. Doprawić solą i odrobiną cukru. Gdy marchew się gotuje robimy sos. Do garnka wlewamy 0,5 szkl wody. Dodajemy herbaty i gotujemy, aż zredukuje nam się płyn. Dodajemy resztę skórki z cytryny i mieszamy. Kiedy sos nam się zredukował dodajemy do niego śmietanę i znowu gotujemy aż sos nam z gęstnieje. Mamy już marchew gotową dodajemy do niej posiekane liście mięty i mieszamy wszystko razem . Rybę wyciągamy na talerz wkoło układamy marchewkę i polewamy sosem dekorujemy liśćmi sałaty i podajemy smacznego:)