Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz w sosie czosnkowym po grecku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W Grecji trudno o dorsza, ale ta potrawa jest zrobiona na sposób grecki.

Dorsz w sosie czosnkowym po grecku

Składniki:

Dorsz w sosie czosnkowym po grecku

 

  • 80 dag filetów z dorsza bez skóry,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek (do sosu)
  • 1 bułka kajzerka,
  • 3 żółtka,
  • 1 białko,
  • 8 dag migdałów,
  • 200 ml oliwy z oliwek ( do smażenia)
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • mleko,
  • sól, pieprz i ocet winny do smaku.

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie czosnkowym po grecku
Filety umyć i osuszyć. Podzielić na porcje. Mąkę wymieszać z roztrzepanym białkiem, dodać wody tak aby powstało ciasto ( o konsystencji ciasta naleśnikowego). Posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Rybę maczać w cieście i smażyć na oliwie na złoty kolor. Przygotować sos: Czosnek przecisnąć przez praskę. Bułkę kajzerkę pozbawić skórki. Miąższ namoczyć w mleku. Odcisnąć, dodać czosnek. Migdały sparzyć, obrać ze skórek i drobniutko posiekać. Wszystko dokładnie zmiksować. Posolić. Przełożyć do miski. Dodać żółtka. Ciągle ucierając dodawać małymi porcjami oliwę. Sosem polać usmażoną rybę.