lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Dorsz w sosie porowo-pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryba jest najsmaczniejsza następnego dnia.

Dorsz w sosie porowo-pomidorowym

Składniki:

Dorsz w sosie porowo-pomidorowym

 

  • dorsz lub mintaj(filety lub kostka) 1 kg
  • jajka 2 sztuki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

  • Sos:
  • pory 3 średnie
  • koncentrat pomidorowy 2 puszki małe
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • vegeta 1 łyżeczka
  • maggi w płynie 1 łyżka
  • rodzyn 3 łyżki
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej 4 łyżki
  • goździki 3 szt
  • natka pietruszki 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie porowo-pomidorowym
Rybę maczać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Jasne części porów pokroić w plasterki, wrzucić do rondla, wlać 4 łyżki oleju i kilka łyżek wody, dusić na małym ogniu. Gdy por stanie się szklisty wlać koncentrat pomidorowy rozprowadzony szklanką gorącej wody. Dodać sparzone rodzynki, goździki,przyprawy i dusić jeszcze 10 minut. Ułożyć rybę na półmisku, zalać sosem, posypać natką pietruszki. Odstawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki.