iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Dorsz w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dorsz w sosie warzywnym z suszonymi pomidorami

Dorsz w sosie warzywnym

Składniki:

Dorsz w sosie warzywnym

 

  • Dorsz 2-3 filety
  • pomidory suszone ok 7 szt
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • przecier pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy ok 1 szklanka
  • oliwa ok 1 łyżka
  • pieprz,zioła prowansalskie,sól
  • cytryna
  • 1 łyżka sproszkowanego czosnku
  • groszek zielony ok 1/2 puszki

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie warzywnym
Przygotowujemy składniki sosu. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę ,cebulę białą obieramy z łupiny kroimy w piórka, Na patelni na oleju ok 1 łyżki podsmażamy posiekaną cebulę dodajemy sproszkowany czosnek ,zioła prowansalskie,suszone pomidory .Podsmażamy . Dodajemy pokrojona paprykę . Mieszamy . Zalewamy przecierem pomidorowym . Mieszamy doprawiając pieprzem i solą do smaku .Na koniec dodajemy odcedzony groszek zielony i jeszcze raz mieszamy . Na osobnej patelni smażymy kawałki dorsza , wcześniej posolone i pokropione cytryną . Ja grillowałam rybę na patelni grillowej , ale można usmażyć na tłuszczu . Upieczonego dorsza przekładamy na patelnie z warzywami . Chwilę razem podgrzewamy i podajemy np z pieczywem lub z ryżem

Tagi:

zioła dorsz