iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Dorsz w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryby często przyrządzam na różne sposoby, ale zawsze ma być zdrowo i dużo warzyw. Możemy posypać trawą cytrynową lub startą skórką z cytryny, wygląda apetyczniej i jest aromatyczniejsza.

Dorsz w warzywach

Składniki:

Dorsz w warzywach

 

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg pietruszki,
  • 1 średni seler,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka octu,
  • 1 szklanka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Dorsz w warzywach
Dorsza kroimy na średnie kawałki, następnie solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na chrupiąco. Marchewki, pietruszki, seler, ścieramy na tarce, przekładamy do płaskiego rondla i dusimy podlewając bulionem, dodajemy ocet, cukier, listki, ziele, czosnek, solimy, pieprzymy, dodajemy koncentrat oraz szklankę wody, dusimy 30 min. w ciepły farsz wkładamy dorsza i dostawiamy do ostygnięcia, aby wpił wywar, następnie układamy w miseczce.

Tagi:

dorsz