SUPERPRZEPIS

Dorsz w warzywach podobno po grecku

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Dorsz w warzywach podobno po grecku Więcej zdjęć (5)

Zamiast dorsza można użyć dowolnej ryby morskiej. U nas obowiązkowo na świątecznym stole.W misce układam warstwami ryby i warzywa. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

Dorsz w warzywach podobno po grecku

 

  • kg filetów z dorsza
  • mąka, jajka i bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia ryb
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
  • 4 większe marchewki
  • 2 większe pietruszki
  • mały seler lub kawałek większego
  • 3 cebule
  • Olej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • sól wg smaku

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w warzywach podobno po grecku
Warzywa i czosnek obieram i ścieram na tarce( grube czka) Obrane cebule kroję na cztery i w piórka. Przekładam cebule na olej i podsmażam, do podsmażonej dodaję warzywa, solę , dodaję pieprz z kolendrą, liście laurowe i ziele angielskie, duszę aż warzywa puszczą sok. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą. Duszę całość do miękkości, uzupełniając odparowaną wodę . Na koniec doprawiam do smaku.

Ryby, jeśli mrożone należy odmrozić, dzielę na mniejsze kawałki panieruję i smażę na klarowanym maśle.

W misce układam warstwami ryby i warzywa. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dorsz w warzywach podobno po grecku
Warzywa i czosnek obieram i ścieram na tarce( grube czka) Obrane cebule kroję na cztery i w piórka
Dorsz w warzywach podobno po grecku
Przekładam cebule na olej i podsmażam, do podsmażonej dodaję warzywa, solę , dodaję pieprz z kolendrą, liście laurowe i ziele angielskie, duszę
Dorsz w warzywach podobno po grecku
Ryby, jeśli mrożone należy odmrozić, dzielę na mniejsze kawałki panieruję i smażę na klarowanym maśle.
Dorsz w warzywach podobno po grecku
W misce układam warstwami ryby i warzywa. Odstawiam w chłodne miejsce .