Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Dorsz z chrupkimi warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

potrawa nie tylko zdrowa, ale bardzo smaczna. Polecam w diecie cukrzycowej

Dorsz z chrupkimi warzywami

Składniki:

Dorsz z chrupkimi warzywami

 

  • filet z dorsza ze skórą (ok 0,4 kg)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • mały kawałek selera
  • biała część pora ok 7 cm
  • 1 mała cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy(spory)
  • goździki (ok 5-6 szt)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanego zielonego koperku

Sposób przygotowania:

Dorsz z chrupkimi warzywami
Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i sprawdzamy, czy nie ukryły nam się w nim ości. Jeśli takowe znajdziemy należy usunąć je pensetką, jeśli nasz filet nie kryje niespodzianek to należy pokroić go na zadowalające nas porcje, posolić i popieprzyć. W takim stanie pozostawić rybkę, niech czeka na swoją kolej:) Cebulę kroimy w piórka, por w półplasterki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W brytfance podgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i por wraz z listkiem laurowym, po czym dodajemy pozostałe warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i goździkami, smażymy jeszcze ok 5 min ciągle mieszając. Po tym czasie zawartość brytfanki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, mieszamy i na górę układamy naszego dorsza. Przykrywamy i dusimy całość ok 15 min. Po tym czasie rybka powinna się ładnie "rozwarstwiać ", co świadczy o tym, że jest zrobiona idealnie. Całość posypujemy koperkiem i podajemy z ziemniaczkami na parze.

Tagi:

dorsz