czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Dorsz z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierwszy raz łączyłam rybę z kapustą kiszoną i muszę przyznać, że była rewelacyjna!

Dorsz z kapustą

Składniki:

Dorsz z kapustą

 

  • 1 kg filetu z dorsza,
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1/3 szkl. mleka,
  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Dorsz z kapustą
Rybę podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Ziemniaki zmiksować blenderem lub ugnieść tłuczkiem na puree, dodać mleko, musztardę łyżkę masła oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i drobniutko pokroić. Połączyć z marchewką, cebulą, cukrem i koperkiem. Pozostałym masłem natłuścić naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć rybę, przykryć ziemniaczanym puree, na wierzch wyłożyć kapustę. piec ok. 25 min w temp. 190st.

Tagi:

dorsz kapusta