szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Dorsz z patelni z ryżem i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie do przygotowania danie. Pyszny ryż ze śmietankowym porem sprawiają, że ryba w połączeniu z nimi zyskuje na delikatności.

Dorsz z patelni z ryżem i porem

Składniki:

Dorsz z patelni z ryżem i porem

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z patelni z ryżem i porem
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać ryż z woreczków, smażyć z cebulą 5 minut, a następnie zalać 2-3 szkl. wody i posolić.

Patelnię przykryć i dusić ryż z cebulą, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu przemieszać.

Filety z dorsza umyć, pokroić na kawałki, skropić obficie cytryną i oprószyć solą i pieprzem. Pora pokroić w półkrążki, przesmażyć na oleju, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę wymieszać z tartą bułką, obtoczyć w niej rybę i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Na ryż wyłożyć przesmażony ze śmietaną por, a na niego rybę.

Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem.