karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Dorsz z pieprzem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ryba w panierce niby coś zwykłego a jednak pieprz cytrynowy nadaje jej ciekawy smak, z młodymi ziemniakami lub frytkami rewelacja

Dorsz z pieprzem cytrynowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz z pieprzem cytrynowym

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z pieprzem cytrynowym
Płaty dorsza posypujemy z dwóch stron pieprzem cytrynowym oraz solą, odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aby ryba przeszła smakiem przypraw. Jajko wybijamy do talerza, dodajemy do niego troche soli oraz pieprzu mieszamy. Płaty ryby kroimy na mniejsze kawałaki, obtaczamy najpierw w mące, następnie w przygotowanym wcześniej jajku, a na koniec zwykła bułka tarta, smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron. Zaczynam na dużym ogniu, po 1 minucie z każdej strony, potem na małym ogniu smażę ją ok 10 minut w tedy smakuje mi najlepiej.
Dorsz z pieprzem cytrynowym
Ryba posypana przyprawami do lodówki na 2godziny
Dorsz z pieprzem cytrynowym
panierujemy po kolei maka jajko bułka tarta
Dorsz z pieprzem cytrynowym
na patelnie prosto na rozgżany olej smażymy