SUPERPRZEPIS

Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Doskonały pomysł na obiad! Dotąd nie próbowałam przygotowywać ryby z owocami, a to świetne połączenie! Do tego szpinakowe kluseczki kładzione i zyskujemy bardzo zdrowy posiłek :) moja Córeczka zjadła całą porcję, co mnie bardzo ucieszyło :)

Składniki:

Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami

 

  • 450 g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba)
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz cytrynowy
  • sól ziołowa
  • wiórki masła

 

 

  • Dekoracja:
  • granat-ziarna
  • świeża mięta
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami
Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek.

Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje.

Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).

Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta. W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem.

Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia.

Smacznego :) 
Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami
Przyprawione filety zawijamy w pakuneczki
Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami
Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny przesmażamy
Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami
Dodajemy mascarpone i mieszamy aż się rozpuści
Dorsz z salsą truskawkową i zielonymi kluseczkami
Przygotowujemy ciasto na kluseczki kładzione i gotujemy

Tagi:

owoce danie ryba