motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Dorsz z selerem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekany dorsz z selerem i czosnkiem

Dorsz z selerem i czosnkiem

Składniki:

Dorsz z selerem i czosnkiem

 

  • 1 kg dorsza
  • 1/2 kg selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka oleju
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z selerem i czosnkiem
Obranego i umytego selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, majeraniem oraz olejem. Rybę umyć i osuszyć. Połowę startego selera włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie włożyć dorsza i resztę selera. Całość posypać starym na dużych oczkach serem i kawałkami masła. Piec w temperaturze 180 stopni, 20-25 minut.