Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Dorsz z sosem szparagowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na piątkowy obiad jak znalazł!

Dorsz z sosem szparagowym

Składniki:

Dorsz z sosem szparagowym

 

  • 1kg.filetów z dorsza,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 1szkl.śmietany kremówki,
  • 1/2kieliszka białego wytrawnego wina,
  • 5 łyżek masła,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • oregano,
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z sosem szparagowym
Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny,posmarować musztardą,włożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego,posypać 1 łyżeczką oregano i obłożyć 2 łyżkami masła w wiórkach.Piec ok40min.w 180"C.Szparagi obrać,związać w pęczek zalać niewielką ilością wody,posolić,dodać1/2łyżeczki cukru i 1 łyżkę masła i gotować 15-20min,osączyć.Cebulę posiekać zeszklić na pozostałym maśle,dodać wino i gotować ok.2min.wlać kremówkę,doprawić do smaku solą oraz pieprzem,gotować do momentu,gdy sos zacznie gęstnieć,wlać go do blendera,dodać połową szparagów i zmiksować.Dorsza podawać z pozostałymi szparagami polanego sosem.