misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Dorsz z warzywami i kaszką kuskus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na gorąca kaszkę nałożyć rybę z warzywami, posypać posiekaną natka pietruszki i od razu podawać.....

Dorsz z warzywami i kaszką kuskus

Składniki:

Dorsz z warzywami i kaszką kuskus

 

  • dorsz świeży 3-4 filety
  • pomidor 3-4 szt
  • czerwona papryka mały strąk
  • papryka żółta mały strąk
  • cebula średnia
  • rodzynki 3 łyżki
  • olej rzepakowy 2 łyzki
  • natka pietruszki posiekana łyżka
  • bulion rybny 1 szkl
  • sól
  • czarny pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

Dorsz z warzywami i kaszką kuskus
Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać ze skórki, przekroić, usunąć sok z pestkami, pomidory pokroić w grubsze paski. Strąki papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, paprykę pokroić tak samo jak pomidory. Cebulę obrać, pokroić jak najcieniej w plasterki. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zrumienić, przełożyć do rondla. Następnie wrzucić rodzynki, przesmażyć przez minutę. Dodać do cebuli, na patelnię wlać pozostały olej, wrzucić paprykę, smażyć 5 minut, mieszając, aby papryka się nie przypaliła. Dodać pomidory, smażyć jeszcze 3-4 minuty, przełożyć do rondla z cebulą i rodzynkami. Wlać bulion, przykryć, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać rybę, dalej gotować 8-10 minut. Do smaku posolić, przyprawić pieprzem. Kaszkę kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na gorąca kaszkę nałożyć rybę z warzywami, posypać posiekaną natka pietruszki i od razu podawać.