Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny, szybki i zdrowy obiad czyli dorsz serwowany na roszponce z małymi marchewkami, kiwi, ogórkiem, pomidorkami i rzodkiewkami. Idealnym uzupełnieniem jest dodatek cieciorki oraz chrupiących pestek dyni. Całość wieńczy dressing na bazie kiwi.

Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi

 

  • świeży filet z dorsza ze skórką
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • odrobina mąki do panierowania ryby
  • roszponka ok. 150 g - opakowanie
  • 5-6 rzodkiewek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g mini marchewek
  • 3 kiwi
  • połowa ogórka
  • cieciorka konserwowa 200 g
  • olej lniany - 5 łyżek
  • łyżeczka miodu akacjowego
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 1 cytryna
  • garść podprażonych na suchej patelni pestek dyni
  • cukier
  • łyżka masła klarowanego do obsmażenia marchewek

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi
Dorsza porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odkładamy na pół godziny. Następnie panierujemy z obu stron w odrobinie mąki- nadmiar strzepujemy. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Na patelni na odrobinie tłuszczu (najlepsze masło klarowane) karmelizujemy mini marchewki z odrobiną cukru i soli Roszponkę rozkładamy na dużym talerzu. Rzodkiewkę kroimy w cienkie talarki, pomidorki przekrawamy na pół - warzywa układamy dekoracyjnie na sałacie. Dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz skarmelizowaną marchewkę. 2 kiwi obieramy i kroimy w łódeczki, układamy na sałacie. Ogórka ze skórką kroimy w cienkie plasterki, układamy na sałacie. Wyszorowaną, sparzoną cytrynę kroimy w cząstki i układamy na sałacie. Przygotowujemy dressing. Do octu balsamicznego dodajemy pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu oraz musztardę dijon, dobrze mieszamy. Dodajemy miód, zmiksowany owoc kiwi oraz stopniowo olej lniany. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Na górze układamy kawałki ciepłego dorsza. Całość posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi
Etap 1 Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi - miksowanie kiwi na dressing
Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi
Etap 2 Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi - karmelizowanie marchewek
Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi
Etap 3 Dorsz z warzywami z dressingiem na bazie kiwi - komponowanie warzyw