iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Dorsz zalewany czerwonym winem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ryba ma świetny słodkawy smak, a do tego jest aromatyczna dzięki czerwonemu winu. Czym dłużej pobędzie w lodówce, tym lepsza.

Dorsz zalewany czerwonym winem

Składniki:

Dorsz zalewany czerwonym winem

 

Sposób przygotowania:

Dorsz zalewany czerwonym winem

Smażenie

Dorsz zalewany czerwonym winem
Ryba powinna być usmażona na bardzo chrupiąco.

Rybę pokroić w kawałki, oprószyć należy pieprzem cytrynowym i solą. Obtoczoną w mące rybę, smażymy na złoto i odsączamy na ręcznikach papierowych.

Przygotowanie zalewy

Dorsz zalewany czerwonym winem
Zalewa powinna gotować się kilka minut aż cebula zmięknie.

Należy zagotować wino, dodać cebule, ziele angielskie i gotować kilka minut. Następnie należy dodać pomidory z puszki, 2 szklanki wody, dodajemy też miód, solimy i pieprzymy.

Zalewanie

Dorsz zalewany czerwonym winem
Rybę zalewamy gorącą zalewą aby smaki dokładnie sobą przeszły.

Rybę układamy w głębokim naczyniu. A potem zalewamy zalewą i wykładamy na wierzchu cebulę. Gdy przestygnie to wstawiamy do lodówki.


Tagi:

dorsz