Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Dorsz zapiekany po baskijsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Posiekać cebulę oraz czosnek i włożyć do naczynia żaroodpornego. pomidory obrać,

Dorsz zapiekany po baskijsku

Składniki:

Dorsz zapiekany po baskijsku

 

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 30 dag pomidorów
  • 30 dag pieczarek
  • 5 dag masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 1/2 łużeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany po baskijsku
Posiekać cebulę oraz czosnek i włożyć do naczynia żaroodpornego. pomidory obrać, pokroić w plasterki, podobnie też poszatkować pieczarki. Dodać do cebuli z czosnkiem. Wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć filety z dorsza, przykryć kawałkami masła. Zapiekać pod przykryciem 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Wyjąć, posypać zieleniną i podawać.

Tagi:

dorsz