Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Apetyczny, soczysty dorsz o smaku... pomidorowym.

Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg dorsz mrożony,
  • 2-3 łyżki sok z cytryny,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku Sól,
  • 1-2 ząbki czosnek,
  • 1 sztuka cebula biała,
  • 3 łyżki keczup,
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 2 łyżki koperek posiekany

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym
Rybę po rozmrożeniu pokroić na porcje. Skropić je sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym( posmarowanym oliwą). Cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Koncentrat pomidorowy wymieszać z keczupem i oliwą. Rybę posmarować( można polać) mieszanką pomidorową, następnie posypać cebulą, czosnkiem i koperkiem. Zapiekać przez 20- 25 minut w temp. 200 stopni.
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

Tagi:

dorsz pomidory