Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Dorsz zapiekany z kukurydzą

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety pokroić na niewielkie kawałki, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Następnie

Dorsz zapiekany z kukurydzą

Składniki:

Dorsz zapiekany z kukurydzą

 

  • 50 dag filetów z dorsza
  • szklanka mleka
  • puszka kukurydzy
  • duża cebula
  • kilka ogonków liściowych selera naciowego
  • szklanka wywaru z warzyw
  • łyżeczka curry
  • sól
  • mąka

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z kukurydzą
Filety pokroić na niewielkie kawałki, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Następnie dokładnie osuszyć w papierowym ręczniku. Mąkę wymieszać z curry i solą, obtoczyć rybę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Seler obrać, umyć i pokroić na 1/2 cm kawałki. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kukurydzę, rybę i cebulę wymieszaną z selerem. Całość zalać wywarem jarzynowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 40-50 minut. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z gotowanymi ziemniakami lub ryżem na sypko.