misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Dorsz zapiekany z pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Filety lekko posolić, oprószyć pieprzem i przyprawą do ryb, ułożyć w naczyniu ...

Dorsz zapiekany z pomidorem

Składniki:

Dorsz zapiekany z pomidorem

 

  • dorsz świeży 3-4 filety
  • majonez 2 łyzki
  • ser zółty 10 dag
  • cebula dymka 2-3 szt
  • pomidor 2 szt
  • koperek 1/2 pęczka
  • sól
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • przyprawa do ryb
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z pomidorem
Koperek i cebulki dymki razem ze szczypiorkiem posiekać jak najdrobniej. Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać ze skórki, przekroić, usunąć miąższ z pestkami, pokroić drobno. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Filety lekko posolić, oprószyć pieprzem i przyprawą do ryb, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać majonez, ser, cebulę, koperek, pomidory, mieszanina posmarować filety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200stC, zapiekać 15-20 minut.