mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Dorsz zapiekany z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny zapiekany dorsz z chrzanową nutką

Dorsz zapiekany z sosem chrzanowym

Składniki:

Dorsz zapiekany z sosem chrzanowym

 

  • 1,5 kg wypatroszonego dorsza bez łba,
  • 50 g masła,
  • 1 mały słoiczek chrzanu,
  • 4 duże śmietany,
  • sól,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z sosem chrzanowym
Chrzan mieszamy ze śmietanami i odstawiamy na bok, aby smak mógł się „przegryźć”. Dorsza płuczemy, oczyszczamy i skrapiamy octem. Następnie solimy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rybę osuszamy papierowym ręczniczkiem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy masłem i troszkę podpiekamy. Następnie zalewamy przygotowanym sosem i ponownie umieszczamy w piekarniku, tym razem dopiekając rybę całkowicie. Koperek płuczemy, drobno siekamy i posypujemy z wierzchu upieczoną rybę. Podajemy na ciepło. Do tak zapieczonej ryby pasuje zarówno ryż jak i gotowane ziemniaki.

Tagi:

beza bezy dorsz