Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Dorsz zapiekany z warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Soczysta ryba w orientalnym wydaniu. Serdecznie polecam.

Dorsz zapiekany z warzywami

Składniki:

Dorsz zapiekany z warzywami

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • filety z dorsza - 500g

 

  • olej - 100ml

 

  • tahini - ok.180ml

 

  • sok cytrynowy - 2łyżki

 

  • cebula - 1szt

 

 

 

  • woda - 200ml

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z warzywami
Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół. Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora. Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia. Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami. Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia. Przygotowanym sosem zalewamy rybę. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.

Tagi:

dorsz