Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drób w sosie marchewkowym z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak w sosie marchewkowym z rozmarynem

Drób w sosie marchewkowym z rozmarynem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drób w sosie marchewkowym z rozmarynem

 

  • 4 pałki lub skrzydełka z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Delikat do mięs ,sól,pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • mąka pszenna do panierowania

Sposób przygotowania:

Drób w sosie marchewkowym z rozmarynem
Kawałki kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić na ok. 15 minut. Potem panierować w mace i usmażyć na rumiano z obu stron.Przełożyć mięso do garnka z gotującą się wodą(wody ma być ok. 1/2 litra tak ,aby mięso było zakryte). Dodać obrane i pokrojone marchewki z cebulką. Doprawić rozmarynem i dusić do miękkości mięsa.Mięso wyjąć ,a sos przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem.W razie potrzeby na koniec doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem . Podajemy np; z ziemniakami .
Drób w sosie marchewkowym z rozmarynem
Kawałki kurczaka natrzeć przyprawami,potem panierować w mące i usmażyć na rumiany kolor z obu stron .
Drób w sosie marchewkowym z rozmarynem
Usmażone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać pokrojone warzywa ,dodać rozmaryn i dusić do miękkości mięsa.