zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2313]

Drobiowa potrawka z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kilka dni temu był obiad z ryżem. Jakoś tak się stało, że dawno nie było u nas ryżu. Tak więc nadrabiam zaległości i ekspresowe danie było gotowe.

Drobiowa potrawka z ryżem

Składniki:

Drobiowa potrawka z ryżem

 

  • 3 duże ćwiartki z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 pieczone papryki ( w zalewie )
  • 1 groszku z marchewką ( ze słoika )
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • czosnek suszony do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Drobiowa potrawka z ryżem
W osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy ugotować ryż tak jak makaron, czyli po ugotowaniu w dużej ilości wody odcedzić go na sicie.

Zostawić pod przykryciem żeby nie wystygł.

Następnie ćwiartki kurczaka sprawić, czyli mięso oddzielić od skóry i kości i pokroić na kawałki.

Potem na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni ( najlepiej z pokrywką ) podsmażyć mięso.

Dodać pokrojoną cebulę i dalej smażyć aż mięso i cebula będą miękkie.

Po tej czynności dodać marchewkę z groszkiem oraz pokrojoną paprykę i następnie wlać mleko kokosowe i wszystko zagotować.

Dodać posiekany koperek i wymieszać.

Potrawkę podać z ryżem.