zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Drobiowa szyneczka z szynkowaru

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Domowa, pyszna wędlina z kurczaka. Polecam szczególnie dzieciom i osobom na diecie. Jest chudziutka i bardzo smaczna.

Drobiowa szyneczka z szynkowaru Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drobiowa szyneczka z szynkowaru

 

  • około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli
  • 100 ml zimnej przegotowanej wody
  • pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Drobiowa szyneczka z szynkowaru
Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach, jak na pasztet. Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę, masę mięsną wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta.

Masę mięsną odstawiam na całą noc do lodówki. Po tym czasie wkładam woreczek do szynkowara, dokładnie go upycham, aby pozbyć się powietrza.

Szynkowar wkładam o garnka, nalewam wodę tak, aby była poniżej szynkowara.Szynkę gotuję godzinę w 70 st C, ( bez termometru; jeśli w wodzie od dna pokazują się malutkie pęcherzyki powietrza).

Na koniec szynkowar studzimy wraz z zawartością, zimny wkładam do lodówki. 

Jak się odpowiednio schłodzi, dopiero wyciągam szynkę.
Drobiowa szyneczka z szynkowaru
Mięso kroję na mniejsze części aby lepiej się mieliło
Drobiowa szyneczka z szynkowaru
mielę w maszynce o drobnych oczkach, jak na pasztet.
Drobiowa szyneczka z szynkowaru
Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę,
Drobiowa szyneczka z szynkowaru
masę mięsną wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta.
Drobiowa szyneczka z szynkowaru
Masę mięsną odstawiam na całą noc do lodówki.
Drobiowa szyneczka z szynkowaru
Po tym czasie wkładam woreczek do szynkowara,