czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drobiowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne i sycące danie, którym naje się cała rodzina:)

Drobiowa zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowa zapiekanka

 

  • 700 g filetu z kurczaka,
  • 1 por,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 3 cebule,
  • puszka groszku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 400g żółtego sera,
  • 150g przecieru pomidorowego,
  • 150g majonezu,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 2 łyżki maggie,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Drobiowa zapiekanka
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe porcje, delikatnie rozbić. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Grzyby oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, dusić ok. 10min na małym ogniu, wymieszać z odsączonym groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, rozsmarować na mięsie. Por oczyścić pokroić w półtalarki, wyłożyć na grzyby. Posypać startym serem. Majonez zmieszać z przecierem i maggie. Sosem polać zapiekankę. Piec ok. 75min w temp. 180st.
Drobiowa zapiekanka
Mięs doprawić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Drobiowa zapiekanka
na mięso wyłożyć podsmażone grzyby i pora
Drobiowa zapiekanka
posypać startym żółtym serem wiezrch dania
Drobiowa zapiekanka
Całość zalać przygotowanym sosem, piec 75min