marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Drobiowe filety z oliwkami i anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Drobiowe mięso jak piersi kurze lub indycze, udka lub kurczak w całości pieczony są najłatwiejszym do przyrządzania daniem. Można doprawiać i marynować je na kilkanaście różnych sposobów. Pieczone lub smażone zawsze posmakuje każdemu.

Drobiowe filety z oliwkami i anchois

Składniki:

Drobiowe filety z oliwkami i anchois

  • 1 podwójna pierś indycza,
  • 15 dag. oliwek zielonych z anchois,
  • 2 jajka -jedno do farszu, drugie do obtoczenia,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • 5 ząbków czosnku,
  • bułka tarta lub krokant orzechowy z mielonych laskowych,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Drobiowe filety z oliwkami i anchois
Filety z piersi indyczej lub drobiowej po opłukaniu, osuszyć na sitku i zemleć w maszynce do mięsa, doprawić solą, pieprzem, zmiażdzonym czosnkiem, wbić całe jajko i wymieszać ręką.

Masę formować, uklepać na dłoni, położyć na środek oliwkę zieloną nadzianą koreczkiem anchois i zakryć masą mięsną. Utoczyć w dłoniach w wałeczek i tak samo robić kolejne.

Obtoczyć w jajku i w panierce z bułki tartej lub krokancie orzechowej.

Wlać olej na patelnię i na rozgrzany kłaść filety.

Smażyć 5-7 min. ze wszystkich stron, potem wyjąć, odsączyć i przełożyć na półmisek.

Podawać z ziemniakami z wody i sałatą zieloną w śmietanie. 

Tagi:

jajko tarta jajka