szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Drobiowe gniazdka ze szpinakiem i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie kurczaka ze szpinakiem to pyszne połączenie. Te drobiowe gniazdka z apetytem zajadają moje dzieci.

Drobiowe gniazdka ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki:

Drobiowe gniazdka ze szpinakiem i serem pleśniowym

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego sera pleśniowego (ja użyłam złocistego lazura)
  • 2 pomidory
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drobiowe gniazdka ze szpinakiem i serem pleśniowym

Przygotowanie szpinaku

Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Smażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać szpinak. Przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, ew. wegetą.

Przygotowanie mięsa

Drobiowe gniazdka ze szpinakiem i serem pleśniowym
Drobiowe gniazdka przed wstawieniem do piekarnika

Piersi z kurczaka pokroić w plastry, naciąć na środku, aby powstała kieszonka na nadzienie. Posypać ziołowym pieprzem i solą.

Ułożyć płasko na blaszce, w naciętą kieszonkę włożyć szpinak, posypać tartym serem pleśniowym, na górę nałożyć posiekane drobno pomidory i posypać bazylią.

Wykończenie dania

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25-30 minut. Można podawać z makaronem ze szpinakiem.


Tagi:

danie mięso