SUPERPRZEPIS

Drobiowe kieszonki z kremową brukselką

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Drobiowe kieszonki z kremową brukselką Więcej zdjęć (6)

Pyszne, drobiowe kieszonki z brukselką w śmietanie, idealne z ulubiona sałatką oraz lampką czerwonego wina :)

Składniki:

Drobiowe kieszonki z kremową brukselką

 

 

  • nitka oraz igła

Sposób przygotowania:

Drobiowe kieszonki z kremową brukselką
Malutkie, mrożone brukselki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Filety oczyścić, umyć, powycierać papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebule, lekko zrumienić, potem dodać ugotowane brukselki, lekko podsmażyć z cebulą, następnie wlać 1/2 szklanki śmietanki oraz 2 łyżki śmietany kwaśnej.

Wsypać po około 1 łyżki suszonej natki oraz lubczyku, i dusić razem jakieś 5 minut.

Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety rozcinamy ostrym nożem z tej grubszej strony by powstały "kieszonki", do każdej nakładamy przygotowana brukselkę w śmietanie.

Następnie rozcięte boki filetów delikatnie zszywamy. Tak przygotowane filety można zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodowce, na drugi dzień będą bardziej aromatyczne i kruche.

Druga łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany olej kładziemy masze filetowe kieszonki z brukselka i je zrumieniamy.

Gdy filety będą zrumienione, dolewamy resztę słodkiej śmietanki oraz 1/2 szklanki wody i na małym ogniu dusimy filety w sosie przez około 10- 20 minut.

Filety powinny być pięknie zrumienione. Z gotowych, filetowych kieszonek ściągamy delikatnie nitkę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Drobiowe kieszonki z kremową brukselką
Ugotowana brukselkę podsmażamy lekko z cebulka
Drobiowe kieszonki z kremową brukselką
Dodajemy śmietany oraz przyprawy, dusimy razem
Drobiowe kieszonki z kremową brukselką
Do
Drobiowe kieszonki z kremową brukselką
Zrumienione filety dusimy w śmietanowym sosie
Drobiowe kieszonki z kremową brukselką
z gotowych ściągamy nitke