Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drobiowe kotlety ala gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drobiowe kotlety ala gyros to pyszna alternatywa dla kotletów mielonych, przyprawione jak gyros dla ostrości smaku.

Drobiowe kotlety ala gyros

Składniki:

Drobiowe kotlety ala gyros

 

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • majeranek, przyprawa do gyrosa
  • pieprz świeżo mielony, opcjonalnie sól
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy czosnkowej
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Drobiowe kotlety ala gyros
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy: pieprz, majeranek, przyprawę do gyrosa oraz płatki suszonej cebuli i oliwę czosnkową bądź olej. Całość mieszamy (ponownie włączyłam malakser).

Z masy mięsnej formujemy kotlety mocno je zbijając, wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy.

Kotlety można również upiec w piekarniku.