Drobiowe mięso pakowane - dlaczego warto je kupować?

  • 4

Faszerowane roladki, potrawka lub pożywny gulasz to dania, które możemy przyrządzić z mięsa drobiowego. Drób jest smaczny, łatwy do przygotowania i zdrowy. Polacy najczęściej kupują mięso w małych sklepikach lub bazarkach - niewielu z nas sięga po mięso pakowane. Boimy się, że może być nieświeże lub źle przechowywane. Jakie są zatem zalety pakowanego drobiu i dlaczego warto go kupować? Sprawdźcie!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Drobiowe mięso pakowane - dlaczego warto je kupować?
fot. Fotolia
PAKOWANE CZY LUZEM – JAKIE MIĘSO WYBIERAJĄ POLACY?

Z badań konsumenckich przeprowadzonych przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą i agencję badawczą TNS wynika, że tylko 14% Polaków wybiera mięso zapakowane już przez producenta, a prawie 70% zazwyczaj kupuje mięso bez opakowania. Wybierając mięso sprzedawane luzem najczęściej robimy to z przyzwyczajenia lub z braku zaufania do mięsa zapakowanego, którego nie możemy dotknąć, powąchać i obejrzeć dokładnie.

DLACZEGO WARTO WYBIERAĆ MIĘSO DROBIOWE PAKOWANE?

Wybierając mięso drobiowe pakowane przez producenta, mamy możliwość zapoznania się z informacjami zawartymi na opakowaniu dotyczącymi m.in. partii produkcyjnej, dacie ważności oraz właściwościach produktu. Dzięki takim informacjom możemy zidentyfikować hodowcę oraz stado, z którego pochodzi surowiec. Kupując mięso luzem na bazarku lub w małym sklepie mięsnym nie mamy możliwości otrzymania takich informacji.

Mięso pakowane jest także solidnie chronione przed wszelkimi zabrudzeniem oraz bakteriami, a także dłużej zachowuje świeżość i jest łatwiejsze w przechowywaniu. W naszej lodówce pakowane mięso drobiowe może być swobodnie przechowywane bez ryzyka zabrudzenia lub zanieczyszczenia innych produktów z powodu wycieku osocza z mięsa. W zamkniętym opakowaniu mięso możemy przechowywać w lodówce bez obaw aż do dnia oznaczonego na etykiecie, jako data ważności produktu do spożycia.

Mięso drobiowe zapakowane Mięso drobiowe
Zdjęcia: Fotolia

Do pakowania wybiera się mięso drobiowe, które przechodzi proces kontroli jakościowej na każdym etapie produkcji. Drób pakowany pochodzi od największych polskich producentów, którzy przestrzegają norm jakościowych. Jako konsumenci mamy więc gwarancję świeżości, wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa produktu.

Znakowanie produktu daje gwarancję, że mięso drobiowe zostało wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnymi regulacjami prawnymi i pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii.

INFORMACJE, KTÓRE POWINNY ZNALEŹĆ SIĘ NA ETYKIECIE PACZKOWANEGO MIĘSA DROBIOWEGO

Przed wizytą w sklepie warto zapoznać się ze spisem informacji, które powinny znaleźć się na opakowaniu paczkowanego mięsa drobiowego. 
- Jest to obszerny wykaz, nie jest to jednak lista wyczerpująca. Producent może wprowadzić na etykietę dodatkowe informacje, o ile nie wprowadzają one konsumenta w błąd lub o ile nie sugerują, iż produkt posiada szczególne właściwości, podczas gdy wszystkie inne środki takie właściwości posiadają – mówi Izabela Topolska, ekspert ds. jakości KRD-IG.

Drobiowe roladki nadziewane warzywami Kurczak w pomarańczach Drobiowe roladki ze szparagami
Zdjęcia: Fotolia

Na etykiecie paczkowanego mięsa drobiowego powinny znaleźć się m.in. informacje o nazwie produktu (np. udka z kurczaka, pierś kurczaka), informacje o stanie termicznym (np. mięso świeże), terminie przydatności do spożycia, masie netto mięsa w opakowaniu oraz warunkach przechowywania (dla świeżych mięs z drobiu wynoszą one od 0 do +4 stopni C).

Warto również zwrócić uwagę na znajdujące się na opakowaniu informacje dotyczące kraju pochodzenia mięsa (miejsca chowu / miejsca uboju), sposobu zapakowania produktu (np. pakowano próżniowo) a także znak weterynaryjny w owalu PL00000000WE, który jest gwarancją nadzoru inspekcji weterynaryjnej oraz dane producenta lub dystrybutora (np. sieć handlowa) podające dokładne informacje na temat danych firmy, która wprowadziła produkt do obrotu.

Jesteśmy ciekawi, jakie mięsa wybieracie będąc na zakupach. Zwracacie uwagę na to czy jest zapakowane czy nie? Częściej kupujecie mięso bez opakowania np. na bazarku czy wybieracie już te zapakowane dostępne m.in. w dużych sieciach handlowych? Czekamy na Wasze opinie!