jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drobiowe pałki z marchwią i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Duszona marchewka ze śliwkami daje bardzo smaczne i kolorowe połączenie. Jeśli podamy ją z miękkim, aromatycznym mięskiem powstaje pyszny obiad:).

Drobiowe pałki  z marchwią i śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe pałki z marchwią i śliwką

 

  • Składniki na 5 porcji:
  • 5 pałek drobiowych,
  • 4 marchwie,
  • Około 15 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 1 cebula,
  • 0,5 pomidora,
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Szczypta szafranu,
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe pałki z marchwią i śliwką
Pałki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na około 1 godzinę w lodówce. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przekładamy do garnka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej wrzucamy przygotowane pałki i obsmażamy je do zrumienienia. Następnie całość podlewamy delikatnie wodą , przykrywamy pokrywką i dusimy mięso aż zmięknie. Miedzy czasie obieramy marchew i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidor kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy do niego marchew. Delikatnie ją obsmażamy. Następnie podlewamy całość bulionem, dodajemy śliwki, pomidor i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Gdy pałki są już gotowe dodajemy do nich przygotowaną marchew i razem dusimy około 5 minut. Gotowe.
Drobiowe pałki  z marchwią i śliwką
Pałki myjemy, osuszamy i doprawiamy do smaku
Drobiowe pałki  z marchwią i śliwką
przyprawione pałki obsmażamy do zrumienienia
Drobiowe pałki  z marchwią i śliwką
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy. Dodajemy śliwki
Drobiowe pałki  z marchwią i śliwką
Do marchwi dodajemy przygotowane mięso. Razem chwilkę dusimy.