światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pulpeciki z fileta z kurczaka to delikatna wersja tego popularnego dania. Mięsne kuleczki możemy podawać z makaronem lub ziemniakami.

Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym
Filet z kurczaka mielimy przez maszynkę wraz z czosnkiem. Dodajemy jajko, zioła prowansalskie, sól i pieprz oraz namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody bułkę. Wyrabiamy dokładnie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące. Podpiekamy na patelni na złoty kolor, po czym przekładamy do gotującej się z ziołami prowansalskimi wody. Kiedy pulpeciki się zagotują, dorzucamy do nich pokrojone drobno pieczarki., listki laurowe oraz ziele angielskie Dusimy pod przykryciem przez 40 minut, co jakiś czas mieszając, by odwrócić pulpeciki.
Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym
Etap 1Pulpeciki podpiekamy na złoty kolor na małej ilości tłuszczu.
Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym
Etap 2Sos przygotowujemy gotując wodę z ziołami, kolejno dodajemy pieczarki, listki laurowe i ziele angielskie.
Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym
Etap 3Pulpeciki dusimy w naszym sosie, co jakiś czas mieszając.