Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kuchnia marokańska - czemu nie? Warto poeksperymentować. Polecamy pulpeciki z kurczaka

Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą

Składniki:

Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego utartego imbiru
  • sól lub Delikat
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule ( dałam po pół białej, cukrowe, czosnkowej i czerwonej )
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • bazylia
  • pieprz czarny mielony
  • papryka mielona ( ok 1 łyżeczki )
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • pomidorowego ( to dla tego ze nasze pomidory nie są tak aromatyczne - szczególnie po za sezonem )
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą
Tradycyjnie powinno się potrawę robić w garnku do Tajine .



Mięso pokroić w kostkę i zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub zmielić w maszynce ) . Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól ( Delikat ) , pieprz , paprykę , skórkę z cytryny , bazylię .Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików wielkości orzecha włoskiego.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić w drobną kostkę .
Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli.
Do garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając . Dodać pomidory , 1/3 natki , bulion, przecier pomidorowy i dusić 10 minut . Włożyć pulpeciki - przykryć i gotować 20 minut. Doprawić sos do smaku przyprawami i cukrem .
Podałam z kuskusem na bulionie .