Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Drobiowo - pieczarkowe mumie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste danie,bardzo smaczne i ładne. Polecam szczególnie dla dzieci, zwlaszcza gdy same mogą lepić "mumie", wtedy nawet największy niejadek nie odmów obiadu :)

Drobiowo - pieczarkowe mumie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowo - pieczarkowe mumie

 

  • 200 gram pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • łyzka masła roślinnego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Drobiowo - pieczarkowe mumie
Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki - doprawiamy solą i pieprzem. Pierś kurczaka dzielimy w wąskie, dłuższe, niezbyt grube kąski, doprawiamy solą, pieprzem ibazylią.Smażymy z obu stron do miękkości na niewielkiej ilości oliwy. Ciasto francuskie kroimy w takiej wielkości prostokąty, abydopasować mięsa, czyli o długości kurczaka, a szerokości przynajmniej 3 razy większej jak kawałek mięsa. Na środku ciasta francuskiego układamy mięso, ciasto z boku kroimy na cienkie paseczki (jak na zdjęciu), układamy na mięsie pieczarki, a następnie na przemian przekładamy rozcięte ciasto. Mumie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut lub wedle zaleceń na opakowaniu ciasta francuskiego. Rumiane mumie podajemy na ciepło z sałatką
Drobiowo - pieczarkowe mumie
mięso z kurczaka doprawiamy i smażymy na oliwie
Drobiowo - pieczarkowe mumie
ciasto francuskie kroimy na kawałki odpowiedniej wielkosci
Drobiowo - pieczarkowe mumie
zawijamy mumiem w zaprezentowany sposób.
Drobiowo - pieczarkowe mumie
przygotowane mumie wstawiamy do piekarnika.