jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drobiowy bigos w godzinę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To lekka i chuda alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Dodatkowo szybko się go robi i pysznie smakuje. Można dodać do niego także kilka pieczarek.

Drobiowy bigos w godzinę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowy bigos w godzinę

 

  • Składniki:
  • 0,5 główki świeżej kapusty,
  • 2 marchwie,
  • Duża podwójna pierś z kurczaka,
  • Olej do smażenia,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • Około 1,5-2 szklanek przecieru pomidorowego,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz, , czarny pieprz, sól, papryka, majeranek do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Drobiowy bigos w godzinę
Filet z kurczaka tniemy w paski. Tak przygotowany oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na patelnię, podlewamy lekko olejem i smażymy do miękkości. Między czasie marchew kroimy w kostkę , a kapustę szatkujemy. Kiedy mięso jest gotowe dokładamy do niego najpierw marchew, a później kapustę. Całość podlewamy bulionem i szklanką przecieru. Bigos przykrywamy i dusimy pod około 1 godzinę. W trakcie duszenia w miarę jak płyn będzie odparowywał uzupełniamy go przecierem. Całość doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy majeranek.
Drobiowy bigos w godzinę
Fileta kroimy w paski, doprawimy o obsmażamy
Drobiowy bigos w godzinę
Do przysmażonego mięsa dodajemy pokrojona w kostkę marchew
Drobiowy bigos w godzinę
Do całości dokładamy pokrojona kapustę, podlewamy bulionem , przykrywamy i dusimy
Drobiowy bigos w godzinę
całość doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek