OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Drobiowy przysmak z kabanosami i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drobiowy przysmak z kabanosami, szpinakiem, pieczarkami, papryką, kukurydzą i fasolą - czyli bogactwo składników w ziołowej oprawie, dające wyśmienity smak.

Drobiowy przysmak z kabanosami i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowy przysmak z kabanosami i szpinakiem

 

  • 0,5kg fileta z kurczaka
  • 0,5kg pieczarek
  • 0,5kg szpinaku (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego)
  • papryka czerwona
  • cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 3 długie kabanosy wieprzowe
  • 5 ziemniaków
  • przyprawy: 2 łyżeczki oregano, majeranku, lubczyku; 1 łyżeczka czosnku granulowanego, złocistej przyprawy do kurczaka
  • sól
  • olej
  • 0,8l bulionu pieczeniowego

Sposób przygotowania:

Drobiowy przysmak z kabanosami i szpinakiem
Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić. Owinąć folią spożywczą i zostawić przez ok. 2h w lodówce.

Pieczarki obrać, pokroić i usmażyć osobno na odrobinie oleju z dodatkiem łyżeczki soli. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić w talarki.

Kurczaka wrzucić na zeszklone piórka cebuli. Dodać kabanosy i paprykę. Dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.

Wsypać pieczarki, a następnie szpinak. Gdy mięso zmięknie, dodać ziemniaki. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.

Pod koniec gotowania wsypać kukurydzę i fasolę i gotować jeszcze ok. 5-7min.  
Drobiowy przysmak z kabanosami i szpinakiem
mięso oczyszczamy, kroimy i przyprawiamy
Drobiowy przysmak z kabanosami i szpinakiem
smażymy na cebuli, dodajemy kabanosy, mieszamy
Drobiowy przysmak z kabanosami i szpinakiem
wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem
Drobiowy przysmak z kabanosami i szpinakiem
wrzucamy pieczarki i szpinak, mieszamy co chwilę