Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drożdżowa baba z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobra babka z rodzynkami idealna do kawki

Drożdżowa baba z rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowa baba z rodzynkami

 

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 5 dkg margaryny
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki mleka
  • lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel wrzątku
  • olejek zapachowy

Sposób przygotowania:

Drożdżowa baba z rodzynkami
Około 30 dkg mąki przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Mleko doprowadzić do wrzenia i powoli wlewać do mąki cały czas mieszając- odstawić aby przestygło.Margarynę stopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru dodać do ciasta i wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość), żółtka utrzeć z resztą cukru.Do wyrośniętego ciasta dodać utarte żółtka , resztę mąki,rodzynki i ostudzona margarynę. Ciasto wyrabiać aż będą robiły się pęcherzyki.Przełożyć do średniej wielkości formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką .Wyrównać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 160 stopni przez ok. 40 minut.Upieczoną wyłożyć z formy i ostudzić .Cukier puder utrzeć z odrobiną wrzątku i kilkoma kroplami olejku i polać babkę.
Drożdżowa baba z rodzynkami
Na tym zdjęciu jest upieczona babka i polana lukrem