aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Drożdżowa babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna babka drożdżowa, najlepiej smakuje posmarowaną masełkiem ze szklanką świeżego mleka :) polecam.

Drożdżowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa babka

 

  • 100 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 6 żółtek jaj M,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 1 garść suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka
Zacząć od rozczynu: drożdże+1 łyżka ciepłego mleka z 1 łyżką cukru i 1 łyżka mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, zaczyn, roztopione masło, cukier waniliowy. Wymieszać łyżką lub mikserem. Ciasto nie może być twarde, musi być elastyczne. Na końcu dodać żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Wymieszać Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do foremki- u mnie silikonowa. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 45 minut w 150 stopniach.
Drożdżowa babka
przygotować rozczyn z drożdży, cukru, mąki, mleka
Drożdżowa babka
odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Drożdżowa babka
masło roztapiamy na małym ogniu powoli .
Drożdżowa babka
wyrabiamy ciasto drożdżowe w misce ręcznie