Strona główna Drozdżowa babka w polewie lukrowej

Drozdżowa babka w polewie lukrowej

Babki « poprzedni | następny »
zosiasamosia

Mistrz Kuchni
Przepisy: 171
Drozdżowa babka w polewie lukrowej
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczna świąteczna babka drożdżowa


trudność: średnie
czas:

Drozdżowa babka w polewie lukrowej - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyzka cukru (kryształu)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 15 dkg masła
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie rodzynek (około 10 dkg)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • POLEWA LUKROWA:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Drozdżowa babka w polewie lukrowej - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże utrzeć z cukrem kryształem. Wymieszać z 1 łyżką mąki i mlekiem. Rozczyn odstawić na 7 minut. Roztopione masło (15 dkg) ostudzić. Rodzynki namoczyć we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę. Następnie wlać rozczyn, dodać żółtka, cukier puder i sól. Starannie wymieszać i wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło i rodzynki. Wyrobić kilka minut. Ciasto odstawić na około 20 minut. Do natłuszczonej formy na babkę wyłożyć ciasto. Piec w temp. 200 stopni około 50 minut. Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem i odrobnią wody. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Drozdżowa babka w polewie lukrowej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka piaskowa w łatki  Babka na białkach z żurawiną Babka drożdżowa
Babka tulipan zakreconej Babka  piaskowa Keks królewski z bakaliami
Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami Babka pomarańczowa Ciasto trójkolorowe
Babka kakaowa Eli Babka drożdżowa Kawowa babka na Wielkanoc

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane