Strona główna Drozdżowa babka w polewie lukrowej

Drozdżowa babka w polewie lukrowej

Babki « poprzedni | następny »
zosiasamosia - Przepis na: Drozdżowa babka w polewie lukrowej offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 171
Drozdżowa babka w polewie lukrowej
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczna świąteczna babka drożdżowa


trudność: średne
czas:

Drozdżowa babka w polewie lukrowej - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyzka cukru (kryształu)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 15 dkg masła
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie rodzynek (około 10 dkg)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • POLEWA LUKROWA:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Drozdżowa babka w polewie lukrowej - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże utrzeć z cukrem kryształem. Wymieszać z 1 łyżką mąki i mlekiem. Rozczyn odstawić na 7 minut. Roztopione masło (15 dkg) ostudzić. Rodzynki namoczyć we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę. Następnie wlać rozczyn, dodać żółtka, cukier puder i sól. Starannie wymieszać i wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło i rodzynki. Wyrobić kilka minut. Ciasto odstawić na około 20 minut. Do natłuszczonej formy na babkę wyłożyć ciasto. Piec w temp. 200 stopni około 50 minut. Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem i odrobnią wody. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Drozdżowa babka w polewie lukrowej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka dyniowa z polewą czekoladową Babka herbaciana Babka z dodatkiem dyni
Babka piernikowa Babka biszkoptowa Babka z malinami Eli
Jogurtowa babka z jeżynami Babka z kokosem Babka kokosowa z nutą kakaową
 Babka wielkanocna Babka czekoladowa wg Zub3r'a Babka ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane