Strona główna Drozdżowa babka w polewie lukrowej

Drozdżowa babka w polewie lukrowej

Babki « poprzedni | następny »
zosiasamosia - Przepis na: Drozdżowa babka w polewie lukrowej offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 171
Drozdżowa babka w polewie lukrowej
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczna świąteczna babka drożdżowa


trudność: średne
czas:

Drozdżowa babka w polewie lukrowej - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyzka cukru (kryształu)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 15 dkg masła
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie rodzynek (około 10 dkg)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • POLEWA LUKROWA:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Drozdżowa babka w polewie lukrowej - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże utrzeć z cukrem kryształem. Wymieszać z 1 łyżką mąki i mlekiem. Rozczyn odstawić na 7 minut. Roztopione masło (15 dkg) ostudzić. Rodzynki namoczyć we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę. Następnie wlać rozczyn, dodać żółtka, cukier puder i sól. Starannie wymieszać i wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło i rodzynki. Wyrobić kilka minut. Ciasto odstawić na około 20 minut. Do natłuszczonej formy na babkę wyłożyć ciasto. Piec w temp. 200 stopni około 50 minut. Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem i odrobnią wody. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Drozdżowa babka w polewie lukrowej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka czekoladowa wg Zub3r'a Babka ze śliwkami Drożdżowa babka bez jajek
Ciasto z bakaliami Babka z nutą mango i wanilii Ciasto dwa kolory
Babka w skorupce Najlepsza babka cytrynowa Super baba black&white
 Babka majonezowa z karmelową polewą  Babka piwna z lukrem Babka górnicza z dżemem

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane