anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowa bułka z truskawkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Puszysta, pachnąca wanilią bułka drożdżowa z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami. Wszystkie te smaki dopełnia duża ilość słodkiej i chrupiącej kruszonki.

Drożdżowa bułka z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Drożdżowa bułka z truskawkami i rabarbarem

 

  • mąka tortowa - 800 g
  • puree z dyni - 200 g
  • żółtka - 3 szt.
  • świeże drożdże – 20 g
  • tłuste mleko – 1/2 szk.
  • masło - 70 g
  • cukier - 200 g
  • pasta z wanilii – 2 łyżeczki

 

 

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 70 g
  • masło – 50 g
  • cukier drobny – 50 g

Sposób przygotowania:

Drożdżowa bułka z truskawkami i rabarbarem
Składniki kruszonki rozcieram do uzyskania grudek, przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki. Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki robię rozczyn. Odstawiam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiłam na 60-90 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie przekładam do wysmarowanych masłem dwóch keksówek o wymiarach 11x30 cm. Foremki z ciastem nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto smaruję roztrzepanym białkiem, układam pokrojony rabarbar i truskawki, posypuję kruszonką. Foremki z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut. Upieczone ciasto zostawiam w foremkach do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Tagi:

dynia puree