misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna, lekka, a do tego bardzo aromatyczna rolada drożdżowa nadziana cukrem muscovado i cynamonem. Doskonała do kawy i herbaty.

Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem

 

  • Zaczyn:

 

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 2-3 łyżki cukru muscovado
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do posmarowania ciasta

 

  • Do posmarowana chleba:

 

 

  • Keksówka o wymiarach 27/12
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Z drożdży, mleka, cukru i maki przygotowujemy zaczyn.

Mąkę wraz z solą przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej letnie mleko żółtka oraz zaczyn. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy całość, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia w misce delikatnie posmarowanej olejem.

Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę i ponownie zarabiamy.Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Przykrywamy na chwilę, aż ciasto ponownie ruszy. Miękkim masłem delikatnie sparujemy cała powierzchnię ciasta. Następnie posypujemy je mieszanką cukru muscovado i cynamonu.

Ostrożnie zwijamy roladę, podwijając jej końce pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i pieczemy w temp. 200 st przez około 30-35 minut.
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Do miski z mąką i solą dodajemy zaczyn letnie mleko i żółtka
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Zarabiamy bardzo elastycznie i sprężyste cisto
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Przekładamy je do miski delikatnie posmarowanej olejem
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Ponownie zarobione ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Delikatnie smarujemy masłem
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Posypujemy mieszankę cukru muscovado i cynamonu
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Zwijamy roladę
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Przekładamy ją do formy
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Wyrośnięto smarujemy jajkiem z dodatkiem mleka
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Pieczemy w temp. 200 st przez około 30-35 minut.
Drożdżowa rolada z cukrem muscovado i cynamonem
Drożdżowa rolada z pysznym nadzieniem

Tagi:

rolada